De Abdij van Floreffe

De Abdij van Floreffe is een voormalige norbertijnenabdij in de Belgische gemeente Floreffe, in de provincie Namen. De abdij werd gesticht in 1121 door de heilige Norbertus van Gennep en groeide uit tot een belangrijk centrum van religieus, cultureel en economisch leven in de regio.

De abdijgebouwen werden in de loop van de eeuwen meerdere malen verbouwd en uitgebreid in verschillende stijlen, waaronder de gotiek, de barok en de neoklassieke stijl. Het grootste deel van de huidige gebouwen stamt uit de 17e en 18e eeuw. De abdijkerk, gewijd aan Sint-Remi, is een voorbeeld van de barokke architectuur en bevat veel kunstwerken en relikwieën.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij geconfisqueerd door de overheid en in gebruik genomen als militair hospitaal. Na de Franse Revolutie werd de abdij gebruikt als steenkoolmijn en later als papierfabriek. Tegenwoordig zijn de abdijgebouwen herbestemd voor verschillende functies, waaronder een cultureel centrum, een school en een sociale werkplaats.

De Abdij van Floreffe is ook bekend vanwege de Floreffe-bieren, die worden gebrouwen volgens een eeuwenoud recept dat is ontwikkeld door de norbertijnenmonniken van de abdij. De bieren worden nog steeds gebrouwen in de abdijbrouwerij en zijn populair in België en daarbuiten.

De Abdij van Floreffe is een belangrijk voorbeeld van de middeleeuwse architectuur en religieuze geschiedenis van België en een belangrijk cultureel erfgoed. De abdijkerk, de bibliotheek en andere gebouwen zijn nog steeds te bezichtigen en trekken jaarlijks duizenden bezoekers.

You cannot copy content of this page
Skip to content