De roodkapjes

De roodkapjes en de kabouters zijn er weer!  De eerste tulpen en wat zijn ze mooi!
Wat is jouw geliefde tulp?

De roodkapjes zijn er weer!

De roodkapjes, zijn prachtige mini tulpen. Ze zijn er bij het eerste lentegloren als een belofte voor een mooie zomer.

Tijd voor iedereen om de tuin op te ruimen.

  • Dorre bladeren en takken  verwijderen
  • onkruid uitsteken
  • extra mesten

Een hele klus. Kleed je vooral warm aan. En gebruik het juiste tuingerief!

Hou je van tulpen?

Weet dat je de bollen best plant in het late najaar of in het vroege voorjaar. Elke tulp is anders.

Ooit was een tulp een zeldzame bloem. In de late middeleeuwen waren ze duurder dan een huis. Dank zij het veelvuldig kweken van tulpen, hebben we vandaag deze bloemenpracht.

Ode aan de kwekers!

Roodkapjestulp

De Roodkapjestulp (Tulipa turkestanica), ook wel bekend als de Bokharatulp, is een tulpensoort die oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt. Deze tulp is een relatief kleine tulp, die tot ongeveer 20 cm hoog kan worden. De Roodkapjestulp is voornamelijk bekend vanwege zijn opvallende bloemen die een zachte, lichtgele kleur hebben met rode markeringen op de binnenkant van de bloembladeren.

Geschiedenis en herkomst

De Roodkapjestulp is vernoemd naar het verhaal van Roodkapje, vanwege de opvallende rode markeringen op de bloembladeren die lijken op een rood kapje. Deze tulp is afkomstig uit de bergen van Centraal-Azië, en werd voor het eerst ontdekt door de Russische botanicus V.V. Malychev in 1884. De tulpensoort werd later ook ontdekt door de Nederlandse botanicus Jan W. H. Rutgers, die de tulp in 1928 voor het eerst introduceerde in Nederland.

Kenmerken

De Roodkapjestulp is een bolgewas, wat betekent dat de plant groeit vanuit een bol die ondergronds ligt. De bloemen van deze tulp zijn relatief klein, maar zeer opvallend vanwege de opvallende rode markeringen op de bloembladeren. De bloemblaadjes zijn lichtgeel van kleur en hebben een bijna wasachtige textuur. De plant zelf heeft smalle, lancetvormige bladeren die ongeveer 10 cm lang worden.

Plant- en bloeitijd

De Roodkapjestulp wordt geplant in de herfst, meestal tussen september en december. Het is belangrijk om de bollen te planten in goed doorlatende grond op een plek waar de planten voldoende zonlicht krijgen. De plant bloeit in de vroege lente, meestal tussen maart en april. De bloeitijd van de Roodkapjestulp is relatief kort, meestal niet langer dan een paar weken. Na de bloei sterven de bloemstelen af en verdwijnt het blad. De bollen blijven echter onder de grond en zullen het volgende seizoen opnieuw uitgroeien en bloeien.

Al met al is de Roodkapjestulp een prachtige en opvallende tulpensoort met een rijke geschiedenis en een bijzondere herkomst. Met zijn opvallende rode markeringen en lichtgele bloemblaadjes is deze tulp een bijzondere aanwinst voor elke tuin of bloemenperk.

Dank voor je commentaar en delen!

Bron OpenAI’s ChatGPT-3 Language model & mlaure

Leave a Comment

You cannot copy content of this page
Skip to content