Langs Vlaamse Wegen rijden

Langs Vlaamse Wegen: Heiligen en Zaligen van bij ons
Langs Vlaamse Wegen: Heiligen en Zaligen van bij ons

Heiligen en Zaligen van bij ons

Wanneer we denken aan Vlaanderen, komt vaak het beeld op van pittoreske dorpjes, schilderachtige landschappen, en rijke culturele tradities. Maar wist je dat Vlaanderen ook een schat aan heiligen herbergt in zijn rijke geloofsgeschiedenis? Stap in je auto, trek je wandelschoenen aan of spring op je fiets, want we nemen je mee op een spirituele reis langs Vlaamse wegen, waar je de verhalen en de erfenis van deze heiligen kunt ontdekken.

Sint-Amandus: De Apostel van Vlaanderen

We beginnen onze reis met Sint-Amandus, ook wel bekend als de Apostel van Vlaanderen. Zijn leven stond in het teken van missie en evangelisatie. Verken de plaatsen waar hij predikte en de kerken die aan hem zijn gewijd. Sta even stil bij de kloosters die hij stichtte, zoals de abdij van Elnone, en laat je inspireren door zijn toewijding aan het geloof.

Sint-Bavo: Patroonheilige van Gent

Gent, een stad doordrenkt van geschiedenis, is de thuisbasis van Sint-Bavo, de patroonheilige van de stad. Bezoek de Sint-Baafskathedraal, waar zijn relieken worden bewaard, en leer over zijn bekering en leven als een edelman die koos voor een eenvoudiger bestaan in dienst van God.

Sint-Goedele: Een Heilige in Brussel

Reis naar Brussel om Sint-Goedele, de benedictijnse abdis, te ontdekken. Haar heiligheid straalt nog steeds door in de prachtige Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, een indrukwekkend meesterwerk van religieuze architectuur.

Sint-Livinus: Een Missionaris in Vlaanderen

Sint-Livinus was een missionaris die het christendom verspreidde in Vlaanderen en Frankrijk. Bezoek de stad Sint-Lievens-Houtem, genoemd naar deze heilige, en verken de plaatsen waar hij predikte en wonderen verrichtte.

Sint-Eligius: Beschermer van Dieren

Sint-Eligius, ook wel bekend als Sint-Elooi, was een smid en bisschop die bekend stond om zijn liefdadigheid en toewijding aan dieren. Leer meer over zijn leven en bewonder zijn standbeeld in het Vlaamse landschap.

Sint-Lutgardis: Mystieke Ervaringen

Sint-Lutgardis was een benedictijnse non die mystieke ervaringen had en visioenen ontving. Bezoek de kloosters waar ze woonde en bad en laat je inspireren door haar diepe spiritualiteit.

Dus waar wacht je nog op? Pak je reisgids, stippel je route uit en ga op pad om de heiligen van Vlaanderen te ontdekken. Terwijl je langs de kronkelende wegen en door schilderachtige dorpen reist, zul je niet alleen genieten van de natuurlijke schoonheid van Vlaanderen, maar ook een diepere waardering ontwikkelen voor de spirituele erfenis van deze heiligen. Wie weet welke inspiratie en inzichten je onderweg zult opdoen?

Dit artikel nodigt lezers uit om de rijke spirituele erfenis van Vlaanderen te verkennen door het volgen van de sporen van de heiligen die in deze regio hebben geleefd en gewerkt. Het moedigt je aan om de geschiedenis en het geloof van Vlaanderen op een nieuwe en inspirerende manier te ontdekken.

Chronolgische opsomming maken van de Vlaamse heiligen en zaligen  met een korte levensbeschrijving

Hier volgt  een chronologische lijst van enkele Vlaamse heiligen en zaligen, met korte beschrijvingen van hun levens:.

 • Sint-Amandus (ca. 584-675)
  Amandus was een missionaris en bisschop in Vlaanderen. Hij wordt vaak geassocieerd met de kerstening van de streek en de oprichting van kloosters.
 • Sint-Livinus (ca. 580-657)
  Livinus was een missionaris die actief was in het huidige België en Frankrijk. Hij wordt vereerd als patroonheilige van Sint-Lievens-Houtem.
 • Sint-Eligius (ca. 588-660)
  Eligius was een smid en edelsmid die later bisschop van Noyon werd. Hij staat bekend om zijn liefdadigheid en wordt vaak geassocieerd met de bescherming van dieren.
 • Sint-Bavo (622-659)
  Bavo was een edelman die zijn rijkdom opgaf om een ascetisch leven te leiden. Hij wordt beschouwd als de patroonheilige van Gent.
 • Sint-Goedele (ca. 630-695)
  Goedele was een benedictijnse abdis en wordt vereerd als patroonheilige van Brussel.
 • Sint-Willibrord (ca. 658-739)
  Willibrord was een Angelsaksische missionaris die naar de Lage Landen kwam om het christendom te verspreiden. Hij wordt vaak beschouwd als de “Apostel van de Lage Landen.”
 • Sint-Gummarus (ca. 717-774)
  Gummarus was een edelman die zijn rijkdom opgaf om een ascetisch leven te leiden. Hij wordt beschouwd als de patroonheilige van Lier.
 • Sint-Rumoldus (ca. 7e eeuw)
  Rumoldus was een Ierse missionaris die naar Vlaanderen kwam om het christendom te prediken. Hij wordt beschouwd als de patroonheilige van Mechelen.
 • Zalige Karel de Goede (1084-1127)
  Karel was graaf van Vlaanderen en wordt vereerd als zalige vanwege zijn inspanningen voor gerechtigheid en vrede in de regio.
 • Sint-Lutgardis (1182-1246)
  Lutgardis was een benedictines  die bekend stond om haar mystieke ervaringen en visioenen. Ze wordt vereerd voor haar diepe spiritualiteit.
 • Zalige Jan van Ruusbroec (1293-1381)
  Jan van Ruusbroec was een middeleeuwse mysticus en theoloog. Hij schreef spirituele werken die bekend staan om hun diepgaande inzichten in het mystieke leven.
 • Zalige Joanna van Portugal (1452-1490)
  Joanna was een Portugese prinses die trouwde met Filips de Schone, hertog van Bourgondië. Ze wordt vereerd als zalige vanwege haar vroomheid en liefdadigheid.
 • Sint-Jan Berchmans (1599-1621)
  Jan Berchmans was een Vlaamse jezuïet die bekend stond om zijn vrome leven en toewijding aan het priesterschap. Hij wordt vaak vereerd als patroon van de jeugd.
 • Zalige Adolf Kolping (1813-1865)
  Adolf Kolping was een Duitse priester en sociaal hervormer, maar hij had een sterke invloed in Vlaanderen. Hij richtte het Kolpingwerk op, een beweging ter ondersteuning van arbeiders en hun gezinnen.
 • Zalige Domien Sleeckx (1818-1901)
  Domien Sleeckx was een Belgische priester en schrijver. Hij wordt herinnerd vanwege zijn literaire werken en zijn toewijding aan onderwijs.
 • Sint-Damiaan de Veuster (1840-1889)
  Damiaan was een missionarispriester die bekend werd door zijn werk onder melaatsen op het eiland Molokai in Hawaï. Hij wordt vereerd voor zijn opoffering en liefde voor de zieken.
 • Zalige Maria van het Goddelijk Hart (1863-1899)
  Maria was een religieuze zuster die bekend stond om haar mystieke ervaringen en toewijding aan het Heilig Hart van Jezus. Ze wordt vereerd als zalige binnen de katholieke traditie.
 • Zalige Broeder Isidoor (Franciscus-Raphaël Van Sevencoten) (1881-1916)
  Broeder Isidoor was een Belgische franciscaanse broeder en verpleger die diende tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij staat bekend om zijn heldhaftige daden en wordt vereerd als zalige.
 • Zalige Edward Poppe (1890-1924)
  Edward Poppe was een Belgische priester die wordt vereerd om zijn pastorale inspanningen, zijn toewijding aan de Eucharistie en zijn rol in de katholieke sociale beweging.

Deze lijst toont aan dat Vlaanderen een rijke geschiedenis heeft van heiligen en zaligen die verschillende aspecten van het christelijk geloof en dienstbaarheid vertegenwoordigen. Het is belangrijk op te merken dat de zaligverklaring en heiligverklaring een proces zijn dat in de katholieke kerk plaatsvindt en dat niet alle vrome mensen zalig of heilig worden verklaard.

Er zijn nog veel meer heiligen en zaligen die in de loop van de geschiedenis zijn vereerd in de regio.

Dit is slechts een kleine selectie van Vlaamse heiligen en zaligen, maar ze vertegenwoordigen verschillende perioden en bijdragen aan het christendom en de spiritualiteit in Vlaanderen.

Veel plezier met je verdere ontdekkingsreis! 🚗🌟📖

tekst met hulp van OpenAI’s ChatGPT Language Models – Beeldvorming Picsart

Leave a Comment

You cannot copy content of this page
Skip to content