Het Vredeslicht van Bethlehem

Het Vredeslicht van Bethlehem
Het Vredeslicht van Bethlehem

Het Vredeslicht van Bethlehem

In een klein dorp, verscholen tussen besneeuwde heuvels en glinsterende dennenbomen, begon het kerstseizoen met een bijzondere traditie die generaties lang werd gekoesterd. Dit dorp, genaamd Bethelwood, stond bekend om zijn warme gemeenschap en liefde voor de kerstgedachte. Maar wat het dorp echt bijzonder maakte, was het Vredeslicht van Bethlehem.

Ieder jaar op 24 december kwamen mensen vanuit alle hoeken van Bethelwood samen in de oude, knusse kerk. De geur van brandende kaarsen vulde de lucht terwijl gezinnen zich verzamelden, klaar om het Vredeslicht te verwelkomen. Dit licht, dat zijn oorsprong vond in de heilige Geboortekerk in Bethlehem, werd beschouwd als een geschenk van de hemel, een symbool van hoop en een herinnering aan de boodschap die door de engelen was gebracht:

“Vrede op aarde aan alle mensen die van goede wil zijn.”

Op een bijzondere kerstavond, in het midden van een zachte sneeuwstorm, werd het Vredeslicht van Bethlehem op een schitterende manier naar Bethelwood gebracht. Het werd overgebracht van verre landen en dorpen, gedragen door toegewijde scouts, geestelijken en mensen van alle leeftijden. De tocht was niet altijd gemakkelijk, maar het licht straalde helder en warm, en het was alsof het zijn eigen weg vond door de donkere nacht.

Toen het licht de kerk bereikte, was de vreugde voelbaar. De kerkklokken begonnen te luiden, en het gezang van “Stille Nacht” vulde de ruimte. De pastoor hield een inspirerende toespraak over de betekenis van het Vredeslicht, over de boodschap van de engelen en over het belang van vrede in de wereld.

Na de dienst werd het Vredeslicht verdeeld over kleine lantaarns die door alle aanwezigen werden gedragen. De mensen verlieten de kerk en verspreidden zich door het dorp, hun lichtjes helder schijnend in de donkere nacht. Ze brachten het licht naar hun huizen, naar ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, naar degenen die het nodig hadden en naar degenen die een glimlach konden gebruiken.

In Bethelwood begreep men dat het Vredeslicht niet alleen een symbool was, maar een roeping. Het herinnerde hen eraan dat vrede niet alleen een wens was, maar een verantwoordelijkheid. Het inspireerde hen om vriendelijkheid en mededogen te verspreiden, om zich in te zetten voor vrede in hun gemeenschap en om te geloven in de kracht van een simpele boodschap: “Vrede op aarde aan alle mensen die van goede wil zijn.”

Het verhaal van Bethelwood en het Vredeslicht herinnert ons eraan dat de boodschap van vrede en goedheid niet gebonden is aan één plaats of tijd, maar universeel is. Het herinnert ons eraan dat we allemaal deel uitmaken van een grotere gemeenschap en dat we, net als de mensen van Bethelwood, de kracht hebben om vrede en liefde in de wereld te verspreiden, als we maar van goede wil zijn. Dat is de ware kerstgedachte, en het is een boodschap die nooit mag vervagen.

Referenties en activiteiten

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/vredeslicht-uit-bethlehem-aangekomen-europa

https://www.paxchristi.be/agenda/aankomst-vredeslicht-uit-bethlehem

https://www.yot.be/nl/projecten/het_vredeslicht/488

Het Vredeslicht van Bethlehem 2023

Een mooi adventslied

Kijktip op TV

Op woensdag 13 december komt Het Vredeslicht van Bethlehem aan in Nederland. Je kan dit meevieren en kijken naar Ned2 om 17 uur!

Laten we het hemelse Licht ontvangen in ons hart en verspreiden rondom ons!

You cannot copy content of this page
Skip to content