Abdij van Prémontré

De Abdij van Prémontré is een norbertijnenabdij in de Franse gemeente Prémontré, in het departement Aisne. De abdij werd gesticht in 1120 door de heilige Norbertus van Gennep en is de eerste norbertijnenabdij ter wereld.

De abdijgebouwen werden in de loop van de eeuwen meerdere malen verbouwd en uitgebreid in verschillende stijlen, waaronder de gotiek, de barok en de neogotiek. Het grootste deel van de huidige gebouwen stamt uit de 17e en 18e eeuw. De abdijkerk, gewijd aan de Heilige Drievuldigheid, is een voorbeeld van de neogotische architectuur en bevat veel kunstwerken en relikwieën.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij geconfisqueerd door de overheid en in gebruik genomen als kazerne en gevangenis. Na de Franse Revolutie werd de abdij gebruikt als school en later als ziekenhuis. Tegenwoordig zijn de abdijgebouwen gerestaureerd en herbestemd voor verschillende functies, waaronder een museum, een conferentiecentrum en een plaats van religieuze bijeenkomsten.

De Abdij van Prémontré is een belangrijk voorbeeld van de middeleeuwse architectuur en religieuze geschiedenis van Frankrijk en een belangrijk cultureel erfgoed. De abdijkerk, de bibliotheek en andere gebouwen zijn nog steeds te bezichtigen en trekken jaarlijks duizenden bezoekers. De abdij is ook bekend vanwege haar rol bij de verspreiding van de norbertijnenorde en haar invloed op de ontwikkeling van de kerkelijke en monastieke geschiedenis van Europa.

You cannot copy content of this page
Skip to content