De Keltische talen

De Keltische talen en geschriften
De Keltische talen en geschriften

De Keltische talen

De Keltische talen waren de talen die werden gesproken door de Keltische volkeren in Europa en delen van Azië in de oudheid en de vroege middeleeuwen. Er waren verschillende varianten van Keltische talen, waaronder Goidelische (of Gaelische) en Britse talen.

Goidelische talen omvatten het Iers-Gaelisch, Schots-Gaelisch en Manx (gesproken op het eiland Man). Britse talen omvatten het Welsh, Cornish en Bretons (gesproken in Bretagne, Frankrijk).

Na de Romeinse verovering van Europa werden de Keltische talen geleidelijk vervangen door de Germaanse talen en later door de Romaanse talen, zoals Latijn, Frans en Spaans. Vandaag de dag zijn de Keltische talen nog steeds in gebruik, hoewel ze in sommige gevallen met uitsterven worden bedreigd.

De Keltische talen hebben een rijke literaire en mythologische traditie, met verhalen en gedichten die in de loop der eeuwen zijn overgeleverd. Deze literaire werken geven ons inzicht in de cultuur, tradities en opvattingen van de Keltische volkeren en zijn nog steeds relevant en interessant voor mensen over de hele wereld.

Keltische geschriften

Er zijn verschillende geschriften die ons inzicht geven in de Keltische talen, literatuur en mythologie. Sommige van deze geschriften zijn:

  • Het Book of Kells: Een geïllustreerd manuscript uit de vroege middeleeuwen dat in het Keltische gebied van Ierland werd geproduceerd. Het bevat prachtige illustraties en verluchtingen van religieuze en seculiere teksten in het Latijn.
  • De Ulster Cycle: Een verzameling verhalen uit het oude Ierland die de heldendaden van de legendarische Ulster-helden beschrijven, waaronder Cú Chulainn en Queen Maeve.
  • De Mabinogion: Een verzameling middeleeuwse verhalen uit Wales, waaronder de verhalen van de tovenaar Merlijn, koning Arthur en de legendarische held Peredur.
  • De Keltische kalender: Een systeem van het bijhouden van de tijd dat door de Kelten werd gebruikt en dat is gebaseerd op de cycli van de zon en de maan.
  • Ogham Stones: Stenen met inscripties in het Ogham-schrift, een alfabet dat door de Kelten werd gebruikt en dat bestond uit een reeks lijnen die in steen waren gebeiteld.
Deze geschriften en artefacten geven ons een uniek inzicht in de Keltische talen, literatuur en mythologie en zijn nog steeds van onschatbare waarde voor onderzoekers en liefhebbers van de Keltische cultuur.

Lees je wel eens?

tekst met hulp van OpenAI’s ChatGPT-3 Language Model– en Beeldvorming Picsart

You cannot copy content of this page
Skip to content