De Betovering van Sinte Mette met een Feest van Delen en Zingen

De Betovering van Sinte Mette met een Feest van Delen en Zingen
De Betovering van Sinte Mette met een Feest van Delen en Zingen

De Betovering van Sinte Mette met een Feest van Delen en Zingen

Door Fluoke

Het is 11 november, en dat betekent maar één ding voor ons, kinderen in Nederland en België – het is Sinte Mette! Of, zoals sommigen het noemen, Sint-Maarten. Het is een dag waarop onze buurt wordt verlicht door de warme gloed van lampionnen en ons hart wordt verwarmd door de gulheid van mensen. Maar wat maakt Sinte Mette zo bijzonder voor ons?

Als kinderen zijn we dol op Sinte Mette. Het begint allemaal met het maken van onze prachtige lampionnen. We versieren ze met glitters, vrolijke kleuren en soms zelfs kleine afbeeldingen van Sint-Maarten die zijn mantel deelt met een bedelaar. Het voelt als een magische tijd waarin we ons voorbereiden op een avontuurlijke reis door onze buurt.

Wanneer de avond valt en de lampionnen hun licht verspreiden, trekken we onze warme jassen aan en haasten we ons naar buiten, met ons hart vol vrolijkheid en onze buik vol verwachting. We weten dat we langs deuren zullen gaan, luidkeels zingend:

“Sinte Mette, Sinte Mette,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Mette aan.”

Het zingen van dit liedje verbindt ons met een oude traditie en herinnert ons aan het verhaal van Sint-Maarten van Tours. Hij was een heilige die bekend stond om zijn goedheid en liefdadigheid. Het verhaal gaat dat hij zijn mantel deelde met een bedelaar die in de kou leed. Dit verhaal inspireert ons om gul te zijn en te delen, net als Sint-Maarten dat deed.

Terwijl we van deur tot deur gaan, worden we overweldigd door de vriendelijkheid van onze buren. Ze openen de deur met een glimlach en bieden ons snoep, koekjes en andere lekkernijen aan. Het is een magisch moment waarop we de gulheid van mensen ervaren en leren dat het delen en geven vreugde brengt, zowel voor de gever als voor de ontvanger.

Wat Sinte Mette zo speciaal maakt, is niet alleen de overvloed aan snoep, maar ook de warmte van de gemeenschap. Het is een gelegenheid waarop buren samenkomen, ongeacht hun achtergrond, om samen te genieten van deze mooie traditie. Het versterkt de banden tussen generaties en herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om samen te komen en te delen.

Dus, terwijl we onze lampionnen hoog houden en zingen onder de donkere nachtelijke hemel, voelen we ons verbonden met Sint-Maarten en zijn boodschap van liefdadigheid. Sinte Mette herinnert ons eraan dat de wereld een betere plek wordt als we allemaal een beetje vriendelijker en vrijgeviger zijn.

Na een avond vol zingen en delen keren we naar huis terug, onze tassen vol met zoete schatten en ons hart vol warme herinneringen. Sinte Mette is niet zomaar een feest; het is een betoverende viering van delen, zingen en samenzijn. Het leert ons dat zelfs de kleinste gebaren van vriendelijkheid een groot verschil kunnen maken in onze wereld.

Laten we deze Sinte Mette en in de jaren die volgen blijven zingen, delen en genieten van de magie van gulheid en samenzijn. Het is een feest dat ons eraan herinnert dat, net als Sint-Maarten, we allemaal het vermogen hebben om het leven van anderen op te lichten.

Sinte Mette is inderdaad een betoverende traditie voor kinderen, waarin ze niet alleen snoep verzamelen, maar ook de waarden van delen, vriendelijkheid en gemeenschap ervaren. Het is een dag die de harten van jong en oud verwarmt en ons eraan herinnert dat we samen mooie momenten kunnen creëren.

En een gelegenheidsversje!

Op elf november, in de donkere nacht,
Met lampionnen in ons hand, zo zacht,
Zingen we liederen, vrolijk en blij,
Sinte Mette, kom bij ons voorbij.

Sint-Maarten deelde zijn mantel ooit,
Met een bedelaar in de kou en klooi,
Dat voorbeeld volgen wij vandaag,
Met onze lampionnen, verlicht in deze laai.

Deuren gaan open, glimlachen stralen,
Snoep en lekkers voor ons allemaal,
Sinte Mette, brengt ons samen, groot en klein,
Een avond van delen, magisch en fijn.

Dus laten we zingen, luid en klaar,
En genieten van deze feestelijke sfeer,
Sinte Mette, een dag van gulheid en pracht,
Voor de kinderen, groot en zacht.

Moge deze Sinte Mette, zoals altijd,
Ons herinneren aan de liefde en vriendschap, wijd,
En laten we delen en lachen, hand in hand,
In deze betoverende nacht, in ons eigen land. 🌟🍬🏮

Laten we van Sinte Mette een prachtig en vreugdevol feest maken! 🏮🍭🎶

Leave a Comment

You cannot copy content of this page
Skip to content