Een verhoogde moestuin op tafels in de schaduw

Een verhoogde moestuin op tafels in de schaduw opzetten
Een verhoogde moestuin op tafels in de schaduw opzetten

Een verhoogde moestuin op tafels in de schaduw

Het is mogelijk om een verhoogde moestuin op tafels in de schaduw te hebben, maar het kan de groei en ontwikkeling van sommige groenten en kruiden beïnvloeden. De meeste groenten hebben minimaal 6 tot 8 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien en te gedijen. Als je moestuinbakken zich in een gebied bevinden dat voornamelijk in de schaduw ligt en weinig zonlicht krijgt, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden:

Kies schaduwminnende gewassen

Sommige groenten en kruiden zijn beter bestand tegen schaduwrijke omstandigheden dan andere. Overweeg het kweken van gewassen zoals sla, spinazie, boerenkool, radijsjes, munt, peterselie en koriander, die over het algemeen goed groeien in de schaduw.

Monitor de zonuren

Als je gebied af en toe zonlicht krijgt gedurende de dag, kun je overwegen om gewassen te kiezen die wel enige zonuren kunnen verdragen, zelfs als ze voornamelijk in de schaduw staan.

Overweeg kunstmatige verlichting

Als je moestuinbakken zich op een zeer schaduwrijke locatie bevinden, kun je overwegen om kunstmatige verlichting te gebruiken om de groei van je gewassen te bevorderen. Speciale groeilampen kunnen worden gebruikt om voldoende licht te bieden, vooral in de donkere wintermaanden.

Verplaats de tafels indien mogelijk

Als je tafels op wielen hebt of draagbaar zijn, kun je overwegen om ze te verplaatsen naar een zonniger plek op momenten dat er meer zonlicht beschikbaar is.

Conclusie

Houd er rekening mee dat gewassen in de schaduw mogelijk minder productief zijn dan die in de volle zon. Schaduw kan de groeisnelheid vertragen en de opbrengst verminderen. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan een locatie te vinden waar je moestuinbakken minimaal enkele uren direct zonlicht per dag kunnen ontvangen.

Als het echter niet mogelijk is om je moestuinbakken in de zon te plaatsen vanwege de beperkte beschikbaarheid van zonlicht, kun je nog steeds genieten van de teelt van schaduwminnende gewassen en genieten van je eigen verse kruiden en groenten.

Shoptip

Alles voor je moestuin en tafels

Veel plezier met het uitzoeken van een goed plekje voor je tafels

tekst met hulp van OpenAI’s ChatGPT Language Models – Beeldvorming Picsart

You cannot copy content of this page
Skip to content