De belangrijkste steden en regio’s in Belgica tijdens de Romeinse periode

De belangrijkste steden en regio's in Belgica tijdens de Romeinse periode. Boeken, bronnen en websites.

De belangrijkste steden en regio’s in Belgica tijdens de Romeinse periode

Belgica was een belangrijke provincie van het Romeinse Rijk die het grootste deel van het huidige België, Luxemburg en delen van Frankrijk omvatte. De regio had een rijke en gevarieerde geschiedenis, en er waren verschillende steden en regio’s die van belang waren tijdens de Romeinse periode.

Nerviërs

De Nerviërs waren een Gallische stam die leefde in het oostelijke deel van België, in de buurt van de huidige steden Brussel en Nijvel. Ze waren bekend om hun strijdlust en weerstand tegen de Romeinse invasie van Gallië. In 57 v.Chr. werden ze verslagen door Julius Caesar tijdens zijn verovering van Gallië, maar ze bleven een belangrijke politieke macht in de regio tot de Romeinse invasie van Belgica in 57 v.Chr.

Aduatuca

Aduatuca was een Romeinse nederzetting in het zuiden van België, in de buurt van de stad Tongeren. Het diende als een belangrijk militair kamp en was betrokken bij verschillende conflicten tussen de Romeinen en de lokale Gallische stammen. In 54 v.Chr. werd het kamp verwoest door de Eburonen, geleid door Ambiorix, tijdens de opstand van de Eburonen.

Atuatuca Tungrorum

Atuatuca Tungrorum was de Romeinse naam voor Tongeren en diende als de hoofdstad van de provincie Belgica. Het was een belangrijk politiek en economisch centrum in de regio en had een grote invloed op de ontwikkeling van de lokale cultuur en samenleving tijdens de Romeinse periode. Tongeren had een goed bewaarde Romeinse muur en de overblijfselen van een Romeinse badinrichting.

Augusta Treverorum

Augusta Treverorum was een belangrijke Romeinse stad in het oosten van België, in de buurt van de huidige stad Luik. Het was een belangrijk economisch en cultureel centrum en diende als hoofdstad van de provincie Belgica Prima. De stad had verschillende indrukwekkende monumenten, waaronder een amfitheater, een aquaduct en verschillende tempels en badhuizen.

Bagacum Nerviorum

Bagacum Nerviorum was een Romeinse nederzetting in het noorden van België, in de buurt van de huidige stad Bavay. Het was een belangrijk handelscentrum en diende als hoofdstad van de provincie Belgica Secunda. De stad had een indrukwekkend theater en verschillende tempels en badhuizen.

Colonia Agrippina

Colonia Agrippina was een Romeinse stad in het zuiden van België, in de buurt van de huidige stad Keulen. Het was een belangrijk cultureel en religieus centrum en diende als hoofdstad van de provincie Germania Inferior. De stad had verschillende indrukwekkende monumenten, waaronder een indrukwekkende tempel gewijd aan de godin Diana en een groot theater.

Naast deze steden waren er ook verschillende andere belangrijke regio’s in Belgica tijdens de Romeinse periode. De regio rond de Rijn was bijvoorbeeld een belangrijk gebied voor de Romeinen, aangezien het een belangrijke handelsroute was die de regio verbond met het noorden van Europa. De Rijn was ook een belangrijke militaire grens voor het Romeinse Rijk en er waren verschillende Romeinse forten en nederzettingen langs de rivier.

Een andere belangrijke regio in Belgica was de Ardennen, een bosrijk gebied in het zuidoosten van de regio. Het was een belangrijke bron van hout en andere natuurlijke hulpbronnen en diende als een toevluchtsoord voor verschillende Gallische stammen tijdens de Romeinse invasie van Belgica.

Ten slotte was de regio van Belgica bekend om zijn kolen- en ijzerproductie, die van vitaal belang waren voor de economie van het Romeinse Rijk. De mijnen in de regio waren belangrijke bronnen van grondstoffen voor de productie van wapens, gereedschappen en andere voorwerpen.

Al met al was Belgica een belangrijke provincie tijdens de Romeinse periode, met verschillende steden en regio's die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de regio en het Romeinse Rijk als geheel. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel overblijfselen van deze periode te vinden in Belgica, waaronder indrukwekkende Romeinse monumenten en archeologische vindplaatsen.

Tabel met de belangrijkste steden en regio’s in Belgica tijdens de Romeinse periode, met vermelding van de huidige regio’s

Deze steden en regio’s speelden allemaal een belangrijke rol in de geschiedenis van Belgica tijdens de Romeinse periode, van politieke en economische centra tot belangrijke handelsroutes en natuurlijke hulpbronnen.

Stad/RegioLocatieHuidige regioBelang
NerviërsOostelijk deel van BelgiëBrussels Hoofdstedelijk Gewest, Waals-BrabantStrijdlustig en weerstand tegen Romeinen
AduatucaIn de buurt van TongerenLimburgBelangrijk militair kamp
Atuatuca TungrorumTongerenLimburgHoofdstad van de provincie Belgica
Augusta TreverorumIn de buurt van LuikLuikBelangrijk economisch en cultureel centrum
Bagacum NerviorumIn de buurt van BavayHenegouwenBelangrijk handelscentrum
Colonia AgrippinaIn de buurt van KeulenDuitse regio langs de grensBelangrijk cultureel en religieus centrum
ArdennenZuidoosten van de regioLuxemburgToevluchtsoord voor Gallische stammen
RijnGrensgebied in het noorden van de regioBelgisch en Nederlands LimburgBelangrijke handelsroute en militaire grens
Kolen- en ijzermijnenVerschillende locaties in de regioLuik, Henegouwen, NamenBelangrijke bronnen van grondstoffen
Door de geschiedenis heen heeft Belgica altijd een belangrijke rol gespeeld in de regio en de wereld, en deze erfenis blijft tot op de dag van vandaag voortduren.

Boeken en bronnen beschikbaar over de geschiedenis van Belgica tijdens de Romeinse periode

Er zijn verschillende boeken en bronnen beschikbaar over de geschiedenis van Belgica tijdens de Romeinse periode en de belangrijkste steden en regio’s in de regio. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Gallia Belgica” door H.W. Van der Veen: Dit boek behandelt de geschiedenis van de Belgica regio tijdens de Romeinse periode en geeft een overzicht van de belangrijkste steden en regio’s in de regio.
 • De Romeinse tijd in België” door L. Wauters en J. Vanvinckenroye: Dit boek biedt een uitgebreide blik op de Romeinse tijd in Belgica en bevat veel afbeeldingen en kaarten om de geschiedenis tot leven te brengen.
 • Tongeren, hoofdstad van Belgica” door Y. Convens: Dit boek gaat specifiek over Tongeren en zijn rol als hoofdstad van Belgica tijdens de Romeinse periode, en biedt inzicht in het dagelijks leven en de cultuur van de stad in die tijd.
 • Gallia Belgica, Les origines” door J. Henriet: Dit boek behandelt de geschiedenis van de Belgica regio in de pre-Romeinse tijd en biedt inzicht in de oorsprong en cultuur van de Gallische stammen die de regio bewoonden voordat de Romeinen arriveerden.

Daarnaast zijn er ook verschillende websites, musea en archeologische vindplaatsen in de regio die zich richten op de geschiedenis van Belgica tijdens de Romeinse periode en die interessant kunnen zijn voor iedereen die meer wil weten over deze fascinerende periode in de geschiedenis van België.

Websites die zich richten op de geschiedenis van Belgica tijdens de Romeinse periode

 • Gallo-Romeins Museum (Tongeren, België): Het Gallo-Romeins Museum is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Romeinse periode in Belgica, met een focus op de regio rond Tongeren.
 • Musée de la Romanité (Nîmes, Frankrijk): Het Musée de la Romanité is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Romeinse periode in Frankrijk, met aandacht voor de Gallische stammen die de regio bewoonden voordat de Romeinen arriveerden.
 • Archaeological Site and Museum of the Roman Villa of Pully (Pully, Zwitserland): Deze site en museum bevinden zich in Zwitserland, maar bieden inzicht in de Romeinse invloed in de regio rondom de Alpen.
 • Archeopark Pavlov (Pavlov, Tsjechië): Het Archeopark Pavlov is een openluchtmuseum dat zich richt op de prehistorische en Romeinse geschiedenis van de regio rond Pavlov.
 • Archeon (Alphen aan den Rijn, Nederland): Archeon is een historisch themapark dat zich richt op de geschiedenis van Nederland, met inbegrip van de Romeinse periode.

Naast deze specifieke websites zijn er ook tal van websites gewijd aan de geschiedenis en cultuur van België en Europa als geheel, die informatie bieden over de Romeinse periode en de impact daarvan op de regio.

Websites die zich richten op de geschiedenis en cultuur van België en Europa als geheel, en die informatie bieden over de Romeinse periode en de impact daarvan op de regio

 • Europeana: Europeana is een digitale bibliotheek, museum en archief die toegang biedt tot miljoenen digitale objecten uit de hele Europese geschiedenis, waaronder documenten en artefacten uit de Romeinse periode.
 • Rijksmuseum van Oudheden (Leiden, Nederland): Het Rijksmuseum van Oudheden is een museum dat zich richt op de archeologie en geschiedenis van Nederland en andere delen van de wereld, waaronder de Romeinse periode.
 • British Museum (Londen, Verenigd Koninkrijk): Het British Museum is een van de meest bekende en uitgebreide musea ter wereld en heeft een uitgebreide collectie Romeinse artefacten en documenten.
 • Musée de la Romanité (Nîmes, Frankrijk): Zoals hierboven vermeld is dit museum gewijd aan de geschiedenis van de Romeinse periode in Frankrijk.
 • KBR (Brussel, België): De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) heeft een uitgebreide collectie manuscripten en documenten uit de Romeinse periode en biedt online toegang tot veel van deze objecten.
 • Musée National d’Histoire et d’Art (Luxemburg, Luxemburg): Dit museum is gewijd aan de geschiedenis en kunst van Luxemburg en de omgeving, en bevat een aantal Romeinse artefacten.
Dit zijn slechts enkele van de vele websites die beschikbaar zijn voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Belgica en Europa tijdens de Romeinse periode.

Ik hoop dat deze reis in de tijd je geboeid heeft!

tekst met hulp van OpenAI’s ChatGPT-3 Language Model– en Beeldvorming Picsart

Leave a Comment

You cannot copy content of this page
Skip to content