Kluts kwijt? Kalmeer!

Kluts kwijt? Kalmeer! Verschillende manieren om je te helpen . Actieplannen en actiepunten.
Actieplannen en actiepunten.

Verschillende manieren om je te helpen

Als je de kluts kwijt bent, zijn er verschillende manieren om je te helpen kalmeren en weer op de rails te komen. Hier zijn een paar mogelijke remedies:

 • Ademhalingsoefeningen: Neem even de tijd om diep adem te halen en concentreer je op je ademhaling. Adem langzaam in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit een paar keer en probeer je gedachten te laten rusten.
 • Neem een pauze: Als je het gevoel hebt dat je overweldigd wordt, neem dan even een pauze en geef jezelf wat ruimte om te ontspannen. Ga een wandeling maken, mediteer of luister naar wat muziek.
 • Praat met iemand: Soms kan het helpen om je gevoelens te uiten aan een vriend, familielid of therapeut. Door je gedachten en gevoelens te delen, kan je meer inzicht krijgen in wat er gaande is en hoe je ermee om kunt gaan.
 • Schrijf het op: Schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek. Dit kan helpen om je gevoelens te uiten en kan je helpen om je gedachten te ordenen.
 • Maak een plan: Als je het gevoel hebt dat je de controle verliest, kan het helpen om een plan te maken. Schrijf op wat je moet doen om de situatie op te lossen en maak een lijst met acties die je kunt nemen om je doel te bereiken.
Het belangrijkste is om te onthouden dat het oké is om je soms overweldigd te voelen. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als je het nodig hebt.

Hoe ziet zo’n plan eruit

Een plan kan er op verschillende manieren uitzien, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt en wat je doel is. Hieronder vind je een algemene blauwdruk voor het maken van een plan:

 • Definieer je doel: Schrijf op wat je wilt bereiken en waarom het belangrijk voor je is.
 • Maak een lijst van de stappen die je moet nemen om je doel te bereiken: Noteer alles wat je moet doen om je doel te bereiken, van de kleinste taken tot de grotere stappen.
 • Breek de stappen op in kleine, haalbare acties: Zorg ervoor dat de stappen die je moet nemen haalbaar zijn en niet te groot of te overweldigend.
 • Stel prioriteiten: Bepaal welke stappen het belangrijkst zijn en welke eerst moeten worden genomen.
 • Maak een planning: Schrijf op wanneer je elke stap gaat nemen en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt.
 • Hou je voortgang bij: Controleer regelmatig of je nog steeds op schema ligt en of er aanpassingen nodig zijn.
 • Beloon jezelf: Beloon jezelf wanneer je een stap hebt afgerond. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en om de rest van je plan af te maken.

Onthoud dat het belangrijk is om flexibel te zijn wanneer je een plan maakt. Het kan zijn dat er zich onverwachte obstakels voordoen of dat je omstandigheden veranderen. Als dat gebeurt, pas dan je plan aan en wees niet te hard voor jezelf als je van koers moet veranderen.

Stappenplan als je een doel hebt

StapBeschrijving
1.Definieer je doel
2.Maak een lijst van de stappen die je moet nemen om je doel te bereiken
3.Breek de stappen op in kleine, haalbare acties
4.Stel prioriteiten
5.Maak een planning
6.Hou je voortgang bij
7.Beloon jezelf
Het is belangrijk om te onthouden dat het maken van een plan flexibel moet zijn en kan worden aangepast aan jouw specifieke situatie. Gebruik deze tabel als een algemene gids en pas deze aan waar nodig om een effectief plan te maken voor jouw specifieke doel en omstandigheden.

Als je geen specifiek doel hebt of niet weet wat je wilt ? Wat dan?

Als je geen specifiek doel hebt of niet weet wat je wilt bereiken, kan het moeilijk zijn om een plan te maken. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je te helpen een doel te vinden of te definiëren:

 • Maak een lijst van je interesses: Schrijf op wat je leuk vindt om te doen, waar je gepassioneerd over bent en wat je energie geeft.
 • Identificeer je sterke punten: Denk na over waar je goed in bent en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld.
 • Ontdek wat je wilt veranderen: Overweeg welke aspecten van je leven je ontevreden maken en waar je verbetering zou willen zien.
 • Stel jezelf vragen: Vraag jezelf af wat je graag zou willen bereiken, wat je motiveert en wat je belangrijk vindt in het leven.
 • Probeer nieuwe dingen uit: Soms is het proberen van nieuwe activiteiten of ervaringen de sleutel tot het vinden van een doel dat bij je past.
Het kan ook nuttig zijn om met vrienden, familieleden of een therapeut te praten om inzicht te krijgen in je sterke punten, interesses en motivaties. Zodra je een doel hebt gevonden dat bij je past, kun je de stappen in de tabel gebruiken om een plan te maken om dit doel te bereiken.

Stappenplan met actiepunten als je geen doel hebt of niet weet wat je wilt bereiken

StapActiepunten
1. Maak een lijst van je interesses– Schrijf op wat je leuk vindt om te doen
– Maak een lijst van activiteiten waar je blij van wordt
– Noteer welke hobby’s of interesses je hebt
2. Identificeer je sterke punten– Denk na over welke vaardigheden je hebt
– Schrijf op waar je goed in bent
– Vraag anderen wat ze denken dat jouw sterke punten zijn
3. Ontdek wat je wilt veranderen– Noteer welke aspecten van je leven je ontevreden maken
– Bedenk wat je anders zou willen in je leven
– Schrijf op wat je wilt bereiken op korte en lange termijn
4. Stel jezelf vragen– Vraag jezelf af wat je graag zou willen bereiken
– Denk na over wat je motiveert
– Bedenk wat je belangrijk vindt in het leven
5. Probeer nieuwe dingen uit– Probeer nieuwe activiteiten of ervaringen uit
– Bezoek nieuwe plaatsen
– Praat met nieuwe mensen
Onthoud dat deze actiepunten slechts suggesties zijn en dat je ze kunt aanpassen of aanvullen om aan jouw specifieke behoeften en omstandigheden te voldoen.

Vergeet niet om hulp te vragen als het nodig is

tekst met hulp van OpenAI’s ChatGPT-3 Language Model– en Beeldvorming Picsart

Leave a Comment

You cannot copy content of this page
Skip to content